Bagaimana untuk menghasilkan roti canai bermutu tinggi dan berkhasiat berbanding roti canai segera? Cara yang paling mudah untuk menghasilkan roti canai paling sedap ini adalah....
mula - mula...
Kutip telur ayam dekat reban rumah hangpa~~ kalau korang takde reban ayam hangpa pi cari reban dekat rumah jiran... tapi biasa zaman serba canggih ni orang pi beli dekat kedai aje... mana ada masa nak bela ayam lepas tu berjanggut tunggu depa nak berteluq~ haissh chiummmm~ selsema ayam.. ngee~~
Lepas kutip letak lah tempat letak telur tu kan? kan kan? Biasa macam tu la tapi hamba tatau apa nama bekas tu tapi cengitulah cam dalam gambar kat atas ni.
Lepas tu ada la orang order . "Mamak!! Roti canai teluq satu~~!" Mamak tu pun balas "Wokey~~~ Siap!!!" nyum nyum best-best dapat makan roti canai teluq~~ korang selalu makan kan? Sedap tak? tapi macam mana dengan yang dekat bawah ni?
Apa ni? Yuck~~ tahi ayemmmmm~~ uwek uwek!! Persoalannya, adakah telur ayam yang dipecahkan ke dalam roti teluq tu dibasuh dahulu? Keluar dari tempat berteluq tu terus dipacking lepas tu dijual, si mamak tu pun bawa balik pi kedai letak dekat tebar roti canai, depa ambik lepas tu pecahkan selepas hangpa duk order lepaih tu ceputttt masuk mulut, kunyah-kunyah~~... best wo... sebab tu roti canai depa sampai lani meletops dan paling sedap di Malaysia. Adakah penebar Melayu yang beragama Islam mengamalkan perkara yang sama? ngeeee~~~
Membaca Amalan Mulia. Terima Kasih 'LIKE' dan 'SHARE' Entri Di Sini :)