Entri Terkini :

Hipokrit VS Hidayah - Selebriti Bertudung?


KEPADA ARTIS YANG DAH BERHIJRAH BERSABARLAH DENGAN UMPAT KEJI MANUSIA YANG JAHAT MULUTNYA.....

SOALAN :

SALAM USTAZ.....APA PANDANGAN USTAZ KEPADA MEREKA YANG MENGATAKAN ARTIS WANITA YANG BERHIJRAH MENUTUP AURAT ADALAH HIPOKRIT....SAJA NAK CARI PUBLISITI? GERAMNYA SAYA USTAZ DENGAN KATA-KATA TUDUHAN MEREKA PADA ARTIS YANG NAK BERUBAH........!!!!!!

Terima kasih kepada yang bertanya.....sememangnya kita dapat melihat ramai golongan artis lelaki dan wanita yang telah berhijrah.....Syukur Alhamdulillah di atas hidayah yang diberikan Allah kepada mereka........

Cukup mengharukan.....di dalam keadaan masyarakat kita hari ini.. yang kebanyakkannya sudah amat berselera dengan kebanjiran artis K.POP yang mendedahkan aurat menari terkinja-kinja sehingga ternampak seluar dalam...pada masa ini juga ..ramai pula artis wanita kita yang sudah berhijrah menutup aurat...bagi saya ini perkembangan yang wajib kita sambut dengan penuh kesyukuran dan pujian kepada Allah.

Mengapa kita mesti bersangka buruk kepada mereka....apakah jika mereka mendedahkan aurat itu lebih baik bagi kita...?Astaghfirullah...siapa kita untuk menghukum artis yang telah Allah berikan hidayah...? Apakah kerana kita ini sudah cukup baik dan lebih hebat daripada Allah yang berkuasa untuk menterbalikkan hati seseorang....dari jahat kepada baik..dari jahiliyah kepada Islam....kamu siapa untuk melawan ketentuan Allah.......

“So please stop from judging a person with a wrong perception.....especially the person who had been chosen by Allah...to receive his guide....in seeking the right path..”
Berubah dari membuka aurat kepada menutup aurat itu kerja Allah bukan kerja manusia.....hidayah itu milik Allah...apakah kalian tidak pernah membaca firman Allah :

‘نك لا تهدى من أحببت ولكن الله يهدى من يشاء

Ertinya:
Engkau tidak boleh memberikan hidayah kepada sesiapa yang engkau sayangi…sesungguhnya Allah sahajalah yang memberikan hidayahnya kepada mereka yang dikehendakinya………

Apakah kalian berani mencabar Allah…..menidakkan kekuasaan dan kebijaksanaannya?
Bagi mereka yang menghina artis yang sudah berhijrah menutup aurat bertaubatlah sebelum Allah menimpakakan kehinaannya dan bala kepada kalian di atas muka bumi dan di akhirat nanti…….dengan azab yang lebih dahsyat…..

Tolonglah hentikan tuduhan kalian…janganlah dihina mereka yang ingin berhijrah…….ke arah kebaikan…….

Baiklah.....untuk mereka yang masih bersangka buruk kepada artis yang sudah berhijrah....tolonglah bacalah keterangan ulamak di bawah supaya kita cerdik dan tidak bercakap macam orang jahil bercakap:

Persoalan aurat ini telah diputuskan secara jelas oleh Allah Taala dalam Al-Quran menerusi ayat hijab iaitu ayat 30 dan 31 Surah al-Nur yang bermaksud:

30.”Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan.

31. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan (kemaluan) mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya, dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka, dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka..”sehingga akhir terjemahan ayat ini.

Kehendak ayat ini adalah jelas, kecuali maksud “perhiasan tubuh yang zahir” itu. Allah tidak menerangkan maksudnya, begitu juga tiada hadis qawli (ucapan Nabi) yang sahih tentangnya. Tetapi hadis iqrari (perakuan Nabi ) yang sahih amatlah banyak sekali, iaitu perakuan Nabi terhadap para Sahabiat (sahabat wanita) yang semuanya bertudung setelah turun ayat hijab itu, seperti berikut:

• Pertamanya, hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Ibn Jarir daripada ˜Aishah r.a.:

“Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama, apabila turunnya ayat (yang bermaksud) dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka, serta-merta mereka mengoyakkan apa sahaja kain (yang ada di sekeliling mereka) lalu bertudung dengannya.”


Kedua, hadis sahih yang diriwayatkan oleh Ibn Abi Hatim dan Abu Dawud daripada Safiyyah bint Shaybah katanya:

“Ketika kami bersama ˜Aishah r.a., kami menyebut-nyebut tentang kelebihan-kelebihan wanita Quraisy, lalu ˜Aishah menyampuk: “Memang benar wanita Quraisy ada kelebihan, tetapi demi Allah sesungguhnya aku tidak pernah melihat wanita yang lebih baik daripada wanita Ansar dari segi kuatnya iman dan pegangan mereka terhadap kitab Allah. Apabila Allah turunkan ayat (yang bermaksud) “Dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka”, serta-merta suami-suami mereka balik dan membacakan kepada mereka apa yang Allah turunkan kepada mereka, anak perempuan mereka, saudara perempuan mereka dan semua kaum kerabat mereka, sehingga tiada seorang perempuan pun daripada mereka melainkan bergegas mencari apa saja kain yang ada di sekeliling mereka lalu bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah turunkan, maka jadilah mereka wanita-wanita yang bertudung bersama Rasulullah saw, seperti sekumpulan gagak hitam berada atas kepala mereka.”

Lihat tentang tafsiran dua ayat dan dua hadis di atas dalam Muhd Ali al- Sabuni, Mukhtasar Tafsir Ibn Kathir, (percetakan Dar al-Sabuni, Kaherah, t.t.)

• Dan ketiga, satu hadis yang tidak berapa sahih tentang tafsiran”perhiasan tubuh yang zahir” itu ialah yang diriwayatkan oleh Abu Dawud daripada Aishah r.a.:
Bahawa Asma bint Abi Bakr (kakaknya) datang bertemu Nabi s.a.w. dalam keadaan pakaiannya nipis sehingga nampak kulit badannya, lalu Nabi s.a.w. pun berpaling daripadanya dan bersabda: “Wahai Asma seorang perempuan yang telah sampai haidh (baligh) tidak boleh dilihat (hendaklah bertutup) pada badannya melainkan ini dan ini” (sambil baginda menunjukkan ke arah wajah dan kedua pergelangan tangannya).

Dalam mentafsirkan ayat al-Quran yang bermaksud dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka.

Prof. Dr. Hamka, dalam buku Tafsir Al-Azhar jld. 7 menjelaskan bahawa Peringatan kepada perempuan, selain menjaga penglihatan mata dan memelihara kemaluan, ditambah lagi iaitu janganlah dipertontonkan perhiasan mereka kecuali yang nyata sahaja. Cincin di jari, muka dan tangan, itulah perhiasan yang nyata. Ertinya yang sederhana dan tidak menyolok dan menganjurkan. Kemudian diterangkan pula bahawa hendaklah selendang (kudung) yang telah memang tersedia ada di kepala itu ditutupkan ke dada

Dalam mentafsirkan ayat yang sama, Ahmad Mustafa Al-Maraghiy dalam kitabnya Tafsir Al-Maraghiy jld.9 pula menjelaskan bahawa :

Begitu juga setiap wanita hendaklah tidak menampakkan sedikitpun perhiasannya terhadap lelaki yang bukan muhrim, kecuali perhiasan yang biasa nampak dan tidak mungkin dapat disembunyikan. Dalam hal ini mereka tidak akan mendapat kesalahan.

Kecualilah jika mereka menampakkan perhiasan yang patut disembunyikan seperti gelang tangan, gelang kaki, kalung mahkota, selempang dan anting-anting kerana semua perhiasan ini terletak pada bahagian tubuh (pergelangan tangan, betis, leher, kepala, dada dan telinga) yang haram dipandang kecuali oleh orang yang dibenarkan untuk melihatnya.

Setelah melarang daripada menampakkan perhiasan, Allah Taala selanjutnya memerintahkan agar menyembunyikan sebahagian tempat perhiasan pada anggota tubuh itu di mana mereka hendaklah melabuhkan tudung kepala ke dada bahagian atas hingga di bawah leher, supaya dengan yang demikian mereka dapat menutupi rambut, leher dan dadanya, sehingga tidak sedikitpun dapat dilihat oleh orang lain. Seringkali wanita menutupkan sebahagian tudungnya ke kepala dan sebahagian lagi dilabuhkan ke punggung sehingga nampak pangkal leher serta sebahagian dadanya seperti yang telah menjadi adat jahiliyyah.

Dari itu mereka dilarang berbuat demikian.

Daripada kedua-dua tafsiran ini jelaslah bahawa seorang wanita yang beriman itu wajib memakai tudung dan menutup aurat serta perhiasan-perhiasan yang terletak pada bahagian tubuh yang wajib disembunyikan daripada pandangan orang yang bukan muhrim kecuali pada muka dan kedua-dua pergelangan tangan yang merupakan perhiasan yang nyata bagi mereka.

Seterusnya, Allah Taala turut menegaskan lagi mengenai kewajipan ini dalam Al-Quran Al-Karim menerusi ayat 59 Surah al-Ahzab yang bermaksud:

“Wahai nabi (Muhammad), suruhlah kepada isteri-isteri kamu, anak-anak perempuan kamu dan wanita-wanita beriman agar melabuhkan jilbab (pakaian bagi menutup seluruh tubuh) mereka (semasa mereka keluar), cara yang demikian itu lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Pengasihani (terhadap dosa kamu di masa lalu).”

Dalam mentafsirkan ayat ini, Imam Ibn Kathir berkata, “Allah s.w.t. memerintahkan NabiNya supaya menyuruh isteri, anak dan wanita beriman agar mereka melabuhkan jilbab mereka supaya mereka berbeza dengan wanita jahiliyyah (yang tidak menutup aurat), dan jilbab ialah kain yang dipakai di atas tudung kepala” (Lihat Muhd Ali al-Sabuni, Mukhtasar Tafsir ibn Kathir, Dar al-Sabuni, Kaherah, t.t.)

Berdasarkan tafsiran ini, makna jilbab yang paling tepat dalam konteks hari ini ialah purdah, seperti yang dipakai oleh wanita Iran itu.

Bagaimanapun jilbab yang difahami dan dipakai oleh wanita Islam Melayu sekarang pun telah mencapai maksud ayat tadi, iaitu supaya mereka dikenal sebagai wanita solehah dan tidak berani diganggu oleh lelaki fasiq pada kebiasaannya. Jilbab itu hendaklah labuh sedikit sehingga menutup bentuk dada mereka dan lebih baik lagi sehingga menutup paras punggung mereka.

Ini kerana antara tempat yang paling menarik perhatian dan menjadi bualan lelaki-lelaki fasiq ialah dua tempat sensitif itu. Maka perlulah tutup lebih sedikit berbanding betis dan lengan. Perkara inilah yang wajib difahami oleh wanita-wanita yang mulia, terhormat dan mempunyai harga diri. Adapun wanita yang tidak bercita-cita sedemikian, maka mereka mencipta pelbagai alasan untuk mengharuskan pendedahan aurat atau perhiasan sulit (bukan zahir) mereka.

Namun para pendakwah perlulah berhikmah dan beransur-ansur dalam pendekatan mereka. Jangan menghentam, menyerang dan menghina wanita Islam yang belum dihidayatkan Allah itu. Berilah galakan kepada mereka dan puji-pujilah mereka bahawa mereka kelihatan lebih cantik dan menawan bila mereka menutup aurat. Mudah-mudahan pujian tersebut dapat melembutkan hati mereka untuk bertudung dan menutup aurat dengan sempurna. Namun, pendekatan beransur-ansur itu bukan bermakna mengatakan mendedah rambut tidak berdosa. Ini adalah pernyataan yang salah dan menyeleweng daripada tuntutan syariat Allah dan Rasul-Nya

Semoga wanita yang berfikiran liberal....dibukakan Allah untuk berubah menutup aurat....tahniah kepada artis wanita yang sudah berubah kepada menutup aurat....

ANDA SUDAH MEMILIH JALAN YANG SELAMAT.........

Membaca Amalan Mulia. Terima Kasih 'LIKE' dan 'SHARE' Entri Di Sini :)
Jom Berkongsi Artikel :

KLIK IKLAN, KUMPUL DUIT NAK BELI NOVEL

 

© Copyright Miqael Arshad Online Blog 2010 -2011 | Design by Miqael Arshad | Published by Blogger Malaya | Powered by Blogger.com.